ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ
Γενικά. Οι εταίροι αποφασίζουν για κάθε εταιρική υπόθεση και, συνεπώς, ακόμα και για θέματα που καταρχήν ανήκουν σε ζητήματα διαχείρισης. Για ορισμένα θέματα προβλεπόμενα από το νόμο έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα. Οι αποφάσεις των εταίρων λαμβάνονται σε συνέλευση. Η γενική συνέλευση των μετόχων (για την Α.Ε.) ή συνέλευση των εταίρων (για τους υπόλοιπους τύπους εταιρειών) είναι το ανώτατο όργανο της εταιρείας και δικαιούται να αποφασίζει για κάθε εταιρική υπόθεση.
Αποφάσεις. Οι αποφάσεις των εταίρων στις κεφαλαιουχικές εταιρείες λαμβάνονται κατά κανόνα με πλειοψηφία και δεσμεύουν και τους απόντες ή διαφωνούντες εταίρους, ενώ στις προσωπικές οι αποφάσεις λαμβάνονται, κατά κανόνα με ομοφωνία.
Ευθύνη εταίρων.
α) Κεφαλαιουχικές εταιρείες. Οι μέτοχοι και εταίροι (σε αντίθεση με την εταιρεία) δεν αποκτούν την ιδιότητα του εμπόρου και δεν ευθύνονται προσωπικά για τις εταιρικές υποχρεώσεις, για τις οποίες ευθύνεται μόνο η εταιρεία με την περιουσία της, πλην ορισμένων εξαιρέσεων όπως σε περίπτωση άρσης της νομικής προσωπικότητας της εταιρείας και (υπό προϋποθέσεις) για χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ειδικότερα:
β) Άρση της αυτοτέλειας του νομικού προσώπου.Η περιουσιακή αυτοτέλεια των νομικών προσώπων είναι το βασικότερο στοιχείο της ιδιοσυστασίας τους, που εκφράζεται και με τη διάταξη του άρθρ. 70 ΑΚ, σύμφωνα με την οποία οι δικαιοπραξίες που επιχείρησε μέσα στα όρια της εξουσίας του το όργανο διοίκησης του νομικού προσώπου υποχρεώνουν το νομικό πρόσωπο. Απόρροια της ιδιαίτερης ικανότητας δικαίου των νομικών προσώπων είναι ακριβώς και η ιδιαίτερη ικανότητα ευθύνης τους, δηλαδή αποκλειστικής και χωριστής από την ευθύνη των μελών τους, που σημαίνει ότι υπέγγυα στους δανειστές του νομικού προσώπου είναι μόνον η δική του περιουσία και όχι και η περιουσία των μελών του, ενώ και αντιστρόφως η περιουσία του δεν είναι υπέγγυα στους ατομικούς δανειστές των μελών του. Ωστόσο ο απόλυτος αυτός διαχωρισμός δικαιολογείται όταν εξυπηρετεί τους σκοπούς της χωριστής νομικής προσωπικότητας, διαφορετικά δεν είναι ανεκτός από το δίκαιο και κάμπτεται, είτε ευθέως με βάση σχετική διάταξη του νόμου, όπως λ.χ. είναι η διάταξη του άρθρ. 83 παρ. 2 του Ν. 2190/1920, είτε κατά την καλή πίστη, όπως αυτή αποτυπώνεται στα άρθρ. 281, 288 και 200 του ΑΚ, δηλαδή όταν γίνεται κατάχρηση της αυτοτελούς ύπαρξης του νομικού προσώπου, οπότε καταφάσκεται η άρση της περιουσιακής αυτοτέλειάς του και στην περίπτωση αυτή ευθύνονται οι μέτοχοι και εταίροι με την προσωπική τους περιουσία.
γ) Προσωπική ευθύνη εταίρων για χρέη προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.Αν κατά το χρόνο διάλυσης της Α.Ε., Ε.Π.Ε. ή Ι.Κ.Ε.δεν έχουν εξοφληθεί όλες οι υποχρεώσεις του νομικού προσώπου προς το Δημόσιο ή τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι, κατά το χρόνο διάλυσης αυτών, μέτοχοι ή εταίροι με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρο με το νομικό πρόσωπο για την καταβολή των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, προσθέτων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής δεν ισχύουν για Ανώνυμες Εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών ή αναγνωρισμένο χρηματιστήριο σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. (παρ. 1 άρθ. 31 Ν. 4321/2015).
δ) Προσωπικές εταιρείες. Οι ομόρρυθμοι εταίροι των Ο.Ε. ή των Ε.Ε ευθύνονται προσωπικά (με την προσωπική τους περιουσία), απεριόριστα (χωρίς περιορισμό ποσού) και εις ολόκληρο (ο κάθε εταίρος για ολόκληρο το χρέος της εταιρείας) για τις υποχρεώσεις της εταιρείας τόσον απέναντι στους ιδιώτες, όσο και έναντι του Δημοσίου ή των Ασφαλιστικών Ταμείων. Οι ετερόρρυθμοι εταίροι στις Ε.Ε., που έχουν καταβάλει στην εταιρεία την εισφορά τους, δεν ευθύνονται για τα χρέη της εταιρείας, ενώ αν δεν την έχουν καταβάλει ευθύνονται προσωπικά μέχρι του ποσού της εισφοράς τους. Επιπλέον ισχύουν και γι’ αυτούς όσα αναφέρονται ανωτέρω σχετικά με την άρση της αυτοτέλειας του νομικού προσώπου και την προσωπική ευθύνη εταίρων για χρέη προς το Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία.